« Prev Questions 126-150 Next »

Question 126: What is the general scope of the fifth commandment?

Answer: The general scope of the fifth commandment is, the performance of those duties which we mutually owe in our several relations, as inferiors, superiors, or equals.

Question 127: What is the honor that inferiors owe to their superiors.?

Answer: The honor which inferiors owe to their superiors is, all due reverence in heart, word, and behavior; prayer and thanksgiving for them; imitation of their virtues and graces; willing obedience to their lawful commands and counsels; due submission to their corrections; fidelity to, defense and maintenance of their persons and authority, according to their several ranks, and the nature of their places; bearing with their infirmities, and covering them in love, that so they may be an honor to them and to their government.

Question 128: What are the sins of inferiors against their superiors?

Answer: The sins of inferiors against their superiors are, all neglect of the duties required toward them; envying at, contempt of, and rebellion against, their persons and places, in their lawful counsels, commands, and corrections; cursing, mocking, and all such refractory and scandalous carriage, as proves a shame and dishonor to them and their government.

Question 129: What is required of superiors towards their inferiors?

Answer: It is required of superiors, according to that power they receive from God, and that relation wherein they stand, to love, pray for, and bless their inferiors; to instruct, counsel, and admonish them; countenancing, commending, and rewarding such as do well; and discountenancing, reproving, and chastising such as do ill; protecting, and providing for them all things necessary for soul and body: and by grave, wise, holy, and exemplary carriage, to procure glory to God, honor to themselves, and so to preserve that authority which God has put upon them.

Question 130: What are the sins of superiors?

Answer: The sins of superiors are, besides the neglect of the duties required of them, an inordinate seeking of themselves, their own glory, ease, profit, or pleasure; commanding things unlawful, or not in the power of inferiors to perform; counseling, encouraging, or favoring them in that which is evil; dissuading, discouraging, or discountenancing them in that which is good; correcting them unduly; careless exposing, or leaving them to wrong, temptation, and danger; provoking them to wrath; or any way dishonoring themselves, or lessening their authority, by an unjust, indiscreet, rigorous, or remiss behavior.

Question 131: What are the duties of equals?

Answer: The duties of equals are, to regard the dignity and worth of each other, in giving honor to go one before another; and to rejoice in each other's gifts and advancement, as their own.

Question 132: What are the sins of equals?

Answer: The sins of equals are, besides the neglect of the duties required, the undervaluing of the worth, envying the gifts, grieving at the advancement of prosperity one of another; and usurping preeminence one over another.

Question 133: What is the reason annexed to the fifth commandment, the more to enforce it?

Answer: The reason annexed to the fifth commandment, in these words, That thy days may be long upon the land which the Lord thy God gives thee, is an express promise of long life and prosperity, as far as it shall serve for God's glory and their own good, to all such as keep this commandment.

Question 134: Which is the sixth commandment?

Answer: The sixth commandment is, Thou shalt not kill.

Question 135: What are the duties required in the sixth commandment?

Answer: The duties required in the sixth commandment are, all careful studies, and lawful endeavors, to preserve the life of ourselves and others by resisting all thoughts and purposes, subduing all passions, and avoiding all occasions, temptations, and practices, which tend to the unjust taking away the life of any; by just defense thereof against violence, patient bearing of the hand of God, quietness of mind, cheerfulness of spirit; a sober use of meat, drink, physic, sleep, labor, and recreations; by charitable thoughts, love, compassion, meekness, gentleness, kindness; peaceable, mild and courteous speeches and behavior; forbearance, readiness to be reconciled, patient bearing and forgiving of injuries, and requiting good for evil; comforting and succoring the distressed, and protecting and defending the innocent.

Question 136: What are the sins forbidden in the sixth commandment?

Answer: The sins forbidden in the sixth commandment are, all taking away the life of ourselves, or of others, except in case of public justice, lawful war, or necessary defense; the neglecting or withdrawing the lawful and necessary means of preservation of life; sinful anger, hatred, envy, desire of revenge;all excessive passions, distracting cares; immoderate use of meat, drink, labor, and recreations; provoking words, oppression, quarreling, striking, wounding, and: Whatsoever else tends to the destruction of the life of any.

Question 137: Which is the seventh commandment?

Answer: The seventh commandment is, Thou shalt not commit adultery.

Question 138: What are the duties required in the seventh commandment?

Answer: The duties required in the seventh commandment are, chastity in body, mind, affections, words, and behavior; and the preservation of it in ourselves and others; watchfulness over the eyes and all the senses; temperance, keeping of chaste company, modesty in apparel; marriage by those that have not the gift of continency, conjugal love, and cohabitation; diligent labor in our callings; shunning all occasions of uncleanness, and resisting temptations thereunto.

Question 139: What are the sins forbidden in the seventh commandment?

Answer: The sins forbidden in the seventh commandment, besides the neglect of the duties required, are, adultery, fornication, rape, incest, sodomy, and all unnatural lusts; all unclean imaginations, thoughts, purposes, and affections; all corrupt or filthy communications, or listening thereunto; wanton looks, impudent or light behavior, immodest apparel; prohibiting of lawful, and dispensing with unlawful marriages; allowing, tolerating, keeping of stews, and resorting to them; entangling vows of single life, undue delay of marriage; having more wives or husbands than one at the same time; unjust divorce, or desertion; idleness, gluttony, drunkenness, unchaste company; lascivious songs, books, pictures, dancings, stage plays; and all other provocations to, or acts of uncleanness, either in ourselves or others.

Question 140: Which is the eighth commandment?

Answer: The eighth commandment is, Thou shalt not steal.

Question 141: What are the duties required in the eighth commandment?

Answer: The duties required in the eighth commandment are, truth, faithfulness, and justice in contracts and commerce between man and man; rendering to everyone his due; restitution of goods unlawfully detained from the right owners thereof; giving and lending freely, according to our abilities, and the necessities of others; moderation of our judgments, wills, and affections concerning worldly goods; a provident care and study to get, keep, use, and dispose these things which are necessary and convenient for the sustentation of our nature, and suitable to our condition; a lawful calling, and diligence in it; frugality; avoiding unnecessary lawsuits and suretyship, or other like engagements; and an endeavor, by all just and lawful means, to procure, preserve, and further the wealth and outward estate of others, as well as our own.

Question 142: What are the sins forbidden in the eighth commandment?

Answer: The sins forbidden in the eighth commandment, besides the neglect of the duties required, are, theft, robbery, man-stealing, and receiving anything that is stolen; fraudulent dealing, false weights and measures, removing land marks, injustice and unfaithfulness in contracts between man and man, or in matters of trust; oppression, extortion, usury, bribery, vexatious lawsuits, unjust enclosures and depopulations; engrossing commodities to enhance the price; unlawful callings, and all other unjust or sinful ways of taking or withholding from our neighbor: What belongs to him, or of enriching ourselves; covetousness; inordinate prizing and affecting worldly goods; distrustful and distracting cares and studies in getting, keeping, and using them; envying at the prosperity of others; as likewise idleness, prodigality, wasteful gaming; and all other ways whereby we do unduly prejudice our own outward estate, and defrauding ourselves of the due use and comfort of that estate which God has given us.

Question 143: Which is the ninth commandment?

Answer: The ninth commandment is, Thou shalt not bear false witness against thy neighbor.

Question 144: What are the duties required in the ninth commandment?

Answer: The duties required in the ninth commandment are, the preserving and promoting of truth between man and man, and the good name of our neighbor, as well as our own; appearing and standing for the truth; and from the heart, sincerely, freely, clearly, and fully, speaking the truth, and only the truth, in matters of judgment and justice, and in all other things: Whatsoever; a charitable esteem of our neighbors; loving, desiring, and rejoicing in their good name; sorrowing for, and covering of their infirmities; freely acknowledging of their gifts and graces, defending their innocency; a ready receiving of a good report, and unwillingness to admit of an evil report, concerning them; discouraging talebearers, flatterers, and slanderers; love and care of our own good name, and defending it when need requires; keeping of lawful promises; studying and practicing of: Whatsoever things are true, honest, lovely, and of good report.

Question 145: What are the sins forbidden in the ninth commandment?

Answer: The sins forbidden in the ninth commandment are, all prejudicing the truth, and the good name of our neighbors, as well as our own, especially in public judicature; giving false evidence, suborning false witnesses, wittingly appearing and pleading for an evil cause, outfacing and overbearing the truth; passing unjust sentence, calling evil good, and good evil; rewarding the wicked according to the work of the righteous, and the righteous according to the work of the wicked; forgery, concealing the truth, undue silence in a just cause, and holding our peace when iniquity calls for either a reproof from ourselves, or complaint to others; speaking the truth unseasonably, or maliciously to a wrong end, or perverting it to a wrong meaning, or in doubtful and equivocal expressions, to the prejudice of truth or justice;speaking untruth, lying, slandering, backbiting, detracting, tale bearing, whispering, scoffing, reviling, rash, harsh, and partial censuring; misconstructing intentions, words, and actions; flattering, vainglorious boasting, thinking or speaking too highly or too meanly of ourselves or others; denying the gifts and graces of God; aggravating smaller faults;hiding, excusing, or extenuating of sins, when called to a free confession;unnecessary discovering of infirmities; raising false rumors, receiving and countenancing evil reports, and stopping our ears against just defense; evil suspicion; envying or grieving at the deserved credit of any, endeavoring or desiring to impair it, rejoicing in their disgrace and infamy; scornful contempt, fond admiration; breach of lawful promises; neglecting such things as are of good report, and practicing, or not avoiding ourselves, or not hindering: What we can in others, such things as procure an ill name.

Question 146: Which is the tenth commandment?

Answer: The tenth commandment is, Thou shalt not covet thy neighbor's house, thou shalt not covet thy neighbor's wife, nor his manservant, nor his maidservant, nor his ox, nor his ass, nor any thing that is thy neighbor's.

Question 147: What are the duties required in the tenth commandment?

Answer: The duties required in the tenth commandment are, such a full contentment with our own condition, and such a charitable frame of the whole soul toward our neighbor, as that all our inward motions and affections touching him, tend unto, and further all that good which is his.

Question 148: What are the sins forbidden in the tenth commandment?

Answer: The sins forbidden in the tenth commandment are, discontentment with our own estate; envying and grieving at the good of our neighbor, together with all inordinate motions and affections to anything that is his.

Question 149: Is any man able perfectly to keep the commandments of God?

Answer: No man is able, either of himself, or by any grace received in this life, perfectly to keep the commandments of God; but does daily break them in thought, word, and deed.

Question 150: Are all transgressions of the law of God equally heinous in themselves, and in the sight of God?

Answer: All transgressions of the law of God are not equally heinous; but some sins in themselves, and by reason of several aggravations, are more heinous in the sight of God than others.

« Prev Questions 126-150 Next »





Advertisements



| Define | Popups: Login | Register | Prev Next | Help |